Festivals & live muziek

Jaarlijks bezoeken miljoenen Nederlanders concerten en festivals. Al meer dan 10 jaar doe ik onderzoek naar dit fenomeen, onder andere als promovendus binnen het project POPLIVE.

Festival-onderzoek

Het aantal (muziek)festivals in Nederland is extreem gegroeid sinds het begin van de 21e eeuw. Een groot aantal festivals heeft een vaste plaats op de kalender gevonden en is (bijna) ieder jaar uitverkocht. Tegelijkertijd is er veel verloop in deze sector; veel nieuwkomers die soms slagen en het soms na één editie alweer voor gezien houden. Dat de festivalindustrie zeer kwetsbaar is, bleek recent meerdere malen. De grote mensenmassa die inherent is aan festivals, vormt een continue bedreiging voor de veiligheid, of het nu gaat om crowd control in het algemeen, terrorismedreiging of een externe bedreiging als Covid-19.

Als festivalexpert doe ik al jaren onderzoek naar dit fenomeen. Wat verklaart de groei en populariteit van festivals? Waarom in Nederland een van de meest gefestivaliseerde landen ter wereld? Hoe ziet het festivallandschap eruit? Waarom zijn juist festivals zo kwetsbaar?

Poppodia

Nederland kent een hoge dichtheid aan poppodia, van 013 (cap. 3000) tot Rotown (cap. 300) en nog kleiner. Daarnaast vinden op steeds meer andere plekken concerten plaats, van de Ziggo Dome tot in sfeervolle bostheaters en van de tuin van Paleis Soestdijk tot in je eigen huiskamer. Ik doe onderzoek naar de ontwikkeling en kracht van deze concertmarkt, naar de bezoekers en hun behoeften en naar de concert venue als belevenisomgeving.

Muziekindustrie

De muziekindustrie is een bijzondere sector: de industrie heeft in 20 jaar tijd een compleet ander businessmodel moeten ontwikkelen maar is desondanks een sterke, weer groeiende industrie geworden. Het is ook een industrie die per definitie grillig en onzeker is en waar nauwe, informele netwerken de boel bij elkaar houden. Binnen POPLIVE doen we onderzoek naar die muziekindustrie en proberen we bij te dragen aan een duurzame toekomst voor popmuziek.

Voor meer informatie over mijn promotieonderzoek naar livemuziek en naar het project POPLIVE in het algemeen, klik hier.

%d bloggers like this: